VINCZE LÁSZLÓ 2014. október 21.
ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ, VÁLASZTÓKERÜLETI ELNÖK
"Nem itt tartana a hazánk, hogyha 386 olyan derék magyar parlamenti képviselőnk lenne, mint Vincze László." (Orbán Viktor, Csongrád, 2007. április 28.)

Minisztériumig jutott a kútügy
2011. július 06. 11:26 >> Hírek
Hét fórumot megjárt és legalább százezer forintot költött telefonálásra az ópusztaszeri Szabó Ferenc. Azt akarja elérni, hogy meglévő fúrt kútját gyorsan és olcsón engedélyezzék. Vincze László parlamenti képviselő pártolja a gazdát.
Minisztériumig jutott a kútügy

Szomszédja nem tisztította a csatornát, ezért a talajvíz elöntötte az ópusztaszeri Szabó Ferenc tanyáját. Bejelentést tett a környezetvédelmi felügyelőségnél. Nem gondolta, hogy a saját fejére zúdít lavinát. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembere ugyanis tavaly novemberben kiment, megnézte a csatornát, de észrevette Szabó Ferenc 3000 négyzetméteres fóliasátrát is. A hatóság kötelezte a gazdát, hogy a fúrt kút és a 200 köbméteres vízülepítő medence miatt kérjen a kútra vízjogi engedélyt, és a víztározót is terveztesse meg. Évi 500 köbméternél nem használ el több vizet, a kútfúráshoz elég lenne a jegyző engedélye. Mivel meglévő kútról van szó, azt a zöldhatóságnál kell engedélyeztetnie, mintha nagyfogyasztó lenne. A hatóság tájékoztatása szerint alapesetben nagyjából három hónap alatt, 40 ezer forint ellenében meglenne a kút fennmaradási engedélye.

Az engedély csak ennyi, de kell még hozzá egy 25 ezer forintos vízvizsgálat, a víztározó alól földminta, talajvédelmi terv, egy 40–60 ezer forintos vízóra, 60-60 ezer forintért terv a kúthoz és a víztározóhoz, hiteles tulajdoni lap és környezetvédelmi azonosító – mutatja a gazda a listát, amitől nála elszakadt a cérna. Úgy érzi, fölösleges ez a hosszadalmas és drága tortúra, amit végigcsináltatnak vele. Ráadásul minden tanyán vagy külterületen élő és kertészkedő embert érint a probléma, aki kutat „örököl". Ezért elhatározta, hogy utánajár, hátha meg lehet változtatni a jogszabályt, és egyszerűbb, olcsóbb lehet az eljárás. Legalább 100 ezer forintot költött telefonálásra, hogy értesítse sorstársait, akikről rádióban, tévében vagy a környéken hallott. Miért? Azzal bizonyítja, hogy nincs egyedül. Úgy fogalmaz: sok lúd disznót győz.

Szabó Ferencnek továbbra sincs engedélye a zöldhatóságtól, az ügyével viszont megjárta már a Vidékfejlesztési Minisztériumot, az igazságügyi tárcát, a vízügyi felügyelőséget, a megyei kormányhivatalt, az ombudsmant és számos polgármestert, sőt parlamenti képviselőjét is. Vincze László fideszes honatya fogta végül a gazdálkodó pártját. Írásbeli kérdést terjesztett be a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkárságán, hogy a törvény erejével segítse a gazdákat. Lapunknak elmondta: a válasz megnyugtató volt.

(www.delmagyar.hu)